Sunday, June 8, 2008

Inga besökare från Google förra veckan?

Din hemsidas domän kan ha en påverkan på din sidranking. Förra veckan försvann många webbsidor som är registrerade på ett visst topp-domän från Googles sökresultat.

Inga besökare från Google. Vad hände?

Förra veckan observerade många webbmasters att alla deras webbsidor på den kända topp-domänen .info försvann från Googles träfflistor.

En del borttagna webbplatser tappade från flera hundra besökare per dag till inga alls per dag. Det verkade som om alla .info webbsidor hade tagits bort från Googles index. Några dagar senare visades alla hemsidor med .info domän igen.

Varför hände detta?

Det ser ut som om Google uppdaterade sina filter för en viss domän och råkade gå lite för långt. Tidigare i år gjorde chefen för Googles spam team följande uttalande:

"En topp-domän kommer att erbjuda domännamn för under 24 kr. Resultatet kommer att bli ännu en topp-domän nedsvärtad med spammiga domän registreringar"

Domännamn med avslutningen .info har varit tillgängliga för 6 kr ett tag. Det är rimligt att anta att många .info domännamn inhandlats för att användas vid spamming.

Google kan ha avsett att blockera .info domäner som spammar och en bug i algoritmen tog bort alla .info domäner från Googles sökresultat. Turligt nog åtgärdade teknikerna på Google detta bug problem på några dagar.

Vad kan vi lära av detta ?

Att filtrera bort alla .info domäner därför att många av dem används för spamming är en väldigt dramatisk åtgärd. Även fast Google inte gör det, så är det tydligen så att det sker någon sorts filtrering av dessa domäner.

Det kanske är bättre att använda .com eller .se istället för att vara på den säkra sidan.


Lycka till och drick ordentligt med vätska i värmen!

Tomas
ToJo-Marketing Consulting

No comments: